Eu am ales!

euamales

Aplicarea psihologiei in medicina dentară presupune o interferență a numeroase ramuri ale acesteia, cele mai importante fiind psihologia generală, psihologia medicală si psihologia socială.

Una dintre dificultățile medicului stomatolog in înțelegerea comportamentului uman, este psihodiagnosticul. Acesta reprezintă un act de recunoaștere si identificare a unor caracteristici, însuiri, stări, trăsături si structuri de personalitate ce caracterizează complexul ființei umane. 

În stomatologie, diagnosticul presupune, pe lângă cel radiologic si clinic, identificarea si recunoașterea unor anumite tulburări in cazul unui individ care simte o stare de suferință. Identificarea patologiei psihologice sau a tipului de abatere de la normalitate, presupune evaluarea sănătății psihologice si operarea cu simptomatologia majoră de sănătate psihologică.

Comunicarea medic- pacient, elementul cheie in practica medicală, este unul din elementele esențiale ale competenței clinice, alături de cunoștințele clinice, tehnicile de comunicare, rezoluția problemei, competențele tehnice. O bună comunicare nu este opțională. Ea ajuta la efectuarea unui act medical intr-o manieră eficienta, adecvată, relevantă si satisfăcătoare pentru îngrijirea pacientului.

În medicina dentară, pacienții cu diferite afecțiuni stomatologice sunt reticenți când urmează un consult de specialitate si aplicarea procedurilor de tratament.. Această reticență se numește „anxietate dentară”, care se manifestă printr-o stare de neliniște, tensiune emoțională extremă si se accentuează în momentul în care pacientul se așază in scaunul dentar. Principalii factori ai anxietății in stomatologie sunt: durerea dentară, disconfortul dentar, țiuitul frezei dentare, sângerările dentare, teama față de posibilitatea de a fi rănit, injecțiile anestezice, teama față de posibilitatea unei alergii. Diminuarea acestei stări de anxietate se bazează pe diminuarea durerii prin efectul antialgic sau/si proceduri psihoterapeutice cum ar fi: meloterapia receptivă si psihoterapia cognitiv- comportamentală.

 Autor:

 Dr. med.dent. Mirela Monica Peev

medic medicina dentară

specialist in ortodontie si ortopedie dento-facială