Părintele homeopatiei, Samuel Hahnemann, a fost un medic cu o gândire originală care a devansat mult lumea medicală de la începutul sec. XIX, o personalitate controversată, uneori mai greu de înţeles chiar şi pentru noi, astăzi, la peste 200 de ani de la naşterea homeopatiei.
Nemulțumit de practicile medicale ale vremii, medicul german Samuel Hahnemann a creat sistemul terapeutic homeopat, bazat pe trei principii, sau, mai bine zis, metafore: principiul similitudinii, principiul dozelor infinitezimale și principiul bolii ca dezechilibru al ansamblului corp-suflet.

Principiul similitudinii stipulează că bolile pot fi vindecate prin administrarea acelor substanțe care produc simptome similare când sunt aplicate oamenilor sănătoși.

Principiul dozelor infinitezimal sunt produse prin zeci sau sute de diluări și agitări succesive.

Principiul bolii ca dezechilibru al ansamblului corp-suflet

De la conceptul lui Hahnemann ca boala este rezultatul unui dezechilibru intern, anamneza homeopată trebuie sa identifice acest dezechilibru în ansamblul sau corp-suflet și să prescrie acel remediu super diluat care, prin simptomele pe care le-ar produce substanța de pornire într-o persoană sănătoasă și prin profilul psihologic al remediului, sa fie adecvat pentru reechilibrare.