Gemoterapia, o metoda bioterapeutica, utilizeaza extracte din tesuturi embrionare vegetale aflate in faza de crestere, si prelucrate in stare proaspata.
Gemoterapia este apropiata alopatiei prin modalitatea de prescriere clinica – vindecarea simptomelor clinice si normalizarea parametrilor biologici – si homeopatiei prin modul de preparare – prima dilutie decimala hahnemaniana (1DH). Forma farmaceutica sunt meceratele glicerice – preparate lichide rezultate din extractia materiei prime de origine vegetala cu un amestec echilibrat de apa, alcool etilic si glicerina.
Tesuturile embrionare vegetale sau meristemele care detin inca capacitate reproductiva utilizate in germoterapie sunt: Amenti (sau inflorescente), Boboci, Muguri (organele vegetative ale plantelor ), Muguri florali, Ghinde, Ramuri tinere (sau mladite), Radacini tinere, Seva (limfa – lichidul care transporta in plante substantele nutritive), Scoarta radacinilor (sau cortexul intern al radacinii), Scoarta ramurilor (sau cortexul intern al ramurilor tinere), Semintele. Fiecare parte vegetala este bogata in tesut viu de crestere si are in mod specific anumite concentratii de principii active specifice fiecarei plante, continand substante hormonale, acizi nucleici, saruri minerale, aminoacizi, vitamine si proteine, care interactioneaza cu stuctura proteica a mamiferelor si a omului.
Numita si Meristemoterapie (F.Pitera) si Fitoembrioterapie (Pol Henry), gemoterapia se poate indica individual sau in paralel cu terapiile clasice, (incepand de la sugari, femei insarcinate, batrani) prescrisa de catre medic pe baza unei anamneze, necunoscandu-se reactii adverse.
In stomatologie/medicina dentara ca si in alte specialitati medicale, gemoterapia ca de altfel si homeopatia si alte bioterapii, au o larga sfera teraputica cu indicatii foarte clare, terapie blanda, fara efecte secundare.
In capitolele urmatoare voi trece in revista cateva situatii/probleme/intrebari in domeniul stomatologic care pot sa fie tratate/ameliorate/imbunatatite cu preparate gemoterapice.
Este bine cunoscut faptul ca multe persoane prezinta, cu toata tehnica si stiinta secolului in care traim, frica/retinere/panica/fobie vis-a-vis de un tratament stomatologic. Experiente neplacute din trecut, o suprasolicitate mentala/fizica, la o persoana temperamental sensibila, instaleaza o stare de anxietate intalnita frecvent in societatea de consum a prezentului. Anxiolitic vegetal prin excelenta, in gemoterapie, este Extractul din muguri de Tei – Tilia tomentosa MG=1DH -este anti-spastic, vasodilatator bland, creste nivelul serotoninei, efect calmant, indicat in durerile din timpul primei eruptii dentare, in usoara hipertensiune arteriala de stress (cu Olea europaea). Indicat tot in anxietate dar si cu efect asupra cordului si sistemului neurovegetativ si neurocardiac este Extractul din mladite de Paducel – Crataegus oxyacantha MG=1DH. Extractul din muguri de Smochin – Ficus carica MG=1DH- are actiune anxiolitica cu efect asupra sistemului digestiv si a celui neurovegetativ, fiind si un bun reglator al axei cortico-hipotalamice.
Medicul indica posologia si durata tratamentului. Calea de administrare este cea orala. Maceratele glicerice indicate sunt solutii extractive ambalate in flacoane de sticla. Produsul (picaturile indicate) se dilueaza in putina apa si se recomanda mentinerea lichidului cateva secunde in cavitatea bucala inainte de inghitire, pentru absorbtie perilinguala.
„In anumite clipe misterioase, natura pare ca, gandeste, viseaza, tresare la unison cu pulsatia vietii universale.” ( Victor Hugo)
Dr.med.dent.Mirela Monica PEEV
specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala