In cateva din aticolele mele precedente am conturat rolul ortodontiei in estetica si functionalitatea dento-maxilo-faciala, in terapia interceptiva, in tratamentul preprotetic, preimplante si in colaborare inderdisciplinara . In acest articol voi descrie rolul tratamentului ortodontic in eliminarea unui factor favorizant/metinator al parodontopatiei marginale cronice. In acest sens ma refer la anomalii dento-maxilare si la “migrari” de pozitii dentare ca urmare a parodontopatiei/parodontozei.

Boala parodontala, atat de discutata de specialisti, este in continuare o provocare prin multitudinea de factori care, o favorizeaza, o declanseaza si o mentin. In parodontopatia marginala cronica, procesul patologic care este de natura bacteriana, provoaca o liza a tesuturilor parodontale si indeosebi a osului alveolar (Parodontiul marginal este alcatuit din structurile care asigura sustinerea dintilor in oasele maxilare. In plan vertical, parodontiul marginal se intinde de la nivelul marginii gingivale pana in apropierea apexului.) 

Dupa opinia Dr.Schmuth, anomaliile de pozitie dentara si de ocluzie (muscatura) pot genera si menține parodontopatiile. Terapia ortodontica reprezinta cea mai buna profilaxie parodontala (Chateau), deoarece “doar ortodontia poate duce la perfectia ocluzala pe care o cauta gnatologii si parodontologii.” In sprijinul acestei afirmatii , medicul ortodont poate diagnosnostica si aprecia posibilitatea deplasarilor dentare, ceea ce-i permite cautarea optimului functional al arcadelor. Tehnicile rafinate ale ortodontiei permit corelarea tuturor modificarilor axiale dentare cu precizie aproape gnatologica.  

In terapia parodontala, intr-o colaborare interdisciplinara (stomatolog, chirurg, ortodont) dupa tratamentul local (igienizare, detartraj, eliminarea inflamatiei,etc) in cazul unei anomalii dento-maxilare, se indica tratament ortodontic cu aparate fixe, cu forte reduse, cu deplasari dentare usoare, si cu o igiena buco-dentara foarte buna (sub indrumarea stomatologului).Tratamentul ortodontic in profilaxia parodontala, stabileste relatii intermaxilare normale, evitandu-se tulburarile functionale si se indeparteaza anomaliile de pozitie dentara, indeosebi in cazul endoalveoliei , evitandu-se locurile de retentie. Astfel de tratamente ortodontice pot ameliora situatia parodontala.

Tratamentul se individualizeaza, iar terapia precoce a disgnatiilor primare duce adesea la insanatosirea parodontiului, in paralel cu tratamentul de baza al parodontozei.

Daca dimensiunea profilactica a parodontologiei (igiena bucodentara si detartrajul) cu tratamentul ortodontic este bine cunoscuta, daca cea chirurgicala de asemenea, suntem in fata unei a treia dimensiuni, mai putin cunoscuta de practicieni , cea a tratamentului chirurgical cu laserul in boala parodontala. In acest ultim caz, laserul indeparteaza in totalitate factorul bacterian, responsabil pentru instalarea si menținerea boalii parodontale, biostimuland refacerea rapida a țesuturilor.

Tratam boala parodontala intr-un complex interdisciplinar pentru un rezultat excelent.